Sluiting overheidsdiensten VS stap dichterbij

shutdown usa

Sluiting overheidsdiensten VS stap dichterbij (Nu.nl)

De herhaling van 2011, maar dan iets anders. Binnenkort is de schuldplafond weer bereikt. De Amerikanen hebben niet zo veel keuzes. Het sluiten van de overheidsdienst is meestal van korte duur. De laatste keer dat de Amerikanen een shutdown meegemaakt hebben was in de jaren negentig. Waarschijnlijk gaan we dat nu weer meemaken vanaf volgende week. Wat er daarna gaat gebeuren is gewoon weer een overeenkomst zien te bereiken tussen de democraten en de conservatieven om de schuldplafond opnieuw weer te verhogen. Dat is haast onvermijdelijk. Betere opties heeft de VS ook niet binnen dit monetaire beleid. Want de uitgaves blijven tot op heden altijd hoger dan de inkomsten. Als het verhogen van de schuldplafond doorgaat, dan zal dat betekenen dat er nieuw geld in de economie gepompt gaat worden en dus zal Bernanke, directeur van de FED, de (QE) quantitative easing niet afbouwen zoals hij eerder heeft gemeld, maar juist zoals altijd laten continueren. We hebben ook gezien dat andere landen steeds minder vertrouwen hebben in de dollar. China, Engeland en Japan hebben dit jaar tientallen miljarden dollars van hun Amerikaanse staatsobligaties verkocht om ervan af te komen. Dat zegt al meer dan genoeg over het vertrouwen die ze hebben in de dollar.

De continuering van de QE zal dus nog meer ontwaarding van de dollar betekenen. Als je het aan mij vraagt: prima… laat maar komen. Ik zie liever de dollar instorten, maar dat heeft natuurlijk ook voor jou op korte en op lange termijn gevolgen indien je spaargeld op de bank hebt. De euro is namelijk niet zo onafhankelijk van de dollar als het lijkt. Die zal duidelijk symptomen vertonen en dus zullen we steeds merken dat die ook zijn waarde nog meer zal verliezen. Dat ga jij als burger niet meteen merken, behalve het feit dat de producten duurder en dat er nog meer bezuinigd moet worden.

Wie spaargeld heeft adviseer ik goud of zilver te kopen. Wees niet te naïef door de overheid of de banken blind te vertrouwen. Vergeet niet wat er dit jaar in Cyprus is gebeurd.

Badr Youyou

Advertenties