Succesvol willen zijn in de ogen van anderen

jumping from one edge to the otherDoor levenservaringen is het de bedoeling dat je steeds je eigen fouten en die van anderen in een filter achterlaat. Je probeert zo veel mogelijk alleen wat goed is mee te nemen en dat is wat door de filter heen gaat. Wat je hebt uitgefilterd is altijd minder dan wat je eerst in de filter had gegooid. Door jouw ervaringen weet je op een gegeven moment meer wat wel en wat niet goed voor je is en de bedoeling ervan is dat het je tijd en energie bespaart. Wat op zijn beurt betekent dat je meer tijd en rust in je leven zou moeten krijgen.

Het bovenstaande lukt alleen bij mensen die zichzelf serieus nemen en energie steken in het ontwikkelen van zichzelf van binnenuit. Als je er op uit bent om rijk te willen worden bijvoorbeeld of wat jij interpreteert als ‘succesvol’, dan kan je soms van de koude kermis thuiskomen. Want in veel gevallen wordt ‘succes’ geïnterpreteerd als: ‘succesvol willen zijn in de ogen van anderen’. En ik kan je één ding garanderen: al zal de hele wereld jouw erkennen als een ‘succesvol’ persoon, het zal je niet de innerlijke rust en tevredenheid geven waar je je hele leven naar hebt zitten zoeken. In dat geval heb je niet je leven zitten filteren, maar alles van de ene bak in een ander gegooid, want soms kan ‘succes’ ook betekenen dat je in plaats van te leren van je eigen en andermans fouten, heb je die juist gebruikt om ‘succesvol’ van te worden. Zodoende ben je blijven groeien van de buitenkant. Wellicht ook rijk geworden of een grote functie bekleedt als een directeur van een bedrijf…, maar dan over de rug van anderen en ten koste van je innerlijke rust en geluk.

Praktische voorbeelden hiervan zijn: rijke en succesvolle mensen die alles behalve gelukkig zijn. Van Managers en bankiers die succesvol worden over de rug van arme mensen, tot befaamden die van de ene verscheurde relatie springen na de andere zonder stabiliteit en soms zelfs tot zware depressies als gevolg. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen succes en het beklimmen van een hoge ladder. Daar is er niets mis mee. Wat er mis is, is wanneer je zo hoog wilt beklimmen en voorbij het doel gaat van wat er daadwerkelijk toedoet. Namelijk succesvol en tegelijkertijd daadwerkelijk gelukkig zijn. Want wie niet gelukkig is, zal alles er aan willen doen om over de rug van anderen dat succes te willen bereiken en dat moeten we niet willen.

Maak dus gebruik van je filter in plaats van je leven te vergieten in een riool.

Badr Youyou