De moslima zonder hoofddoek en de ex-prostituee

man-and-woman-in-loveEven serieus hé,

Weet je hoe je kan zien dat moslims nog ver staan van de islam? Ik geef je hier een simpel voorbeeld waar velen wellicht niet bij stil staan en dit getuigt van hoe we onze prachtig geloof echt niet begrijpen. Soms denk ik echt dat ‘wij’ moslims van het heden, de islam niet eens verdienen. Aan de andere kant, zie ik dagelijks niet-moslims die onbewust naar de islam gedragen beter dan een hoop dogmatische moslims. Maar dit ter zijde.

Een voorbeeld waar je aan kan zien dat we ons geloof erg te kort doen is het fenomeen dat zogenaamd ‘praktiserende’ moslims zich te goed of beter voelen om te trouwen met een moslimman of vrouw die qua uiterlijk niet ‘islamitisch’ eruit ziet. Je ziet bijvoorbeeld moslimmannen met baarden die bijvoorbeeld neerkijken op moslima’s die geen hoofddoek dragen. Ik heb nog nooit van mijn leven een zogenaamde praktiserende moslimman zien samenlopen met een moslima die zich niet ‘islamitisch’ kleedt (ten minste zoals hij dat gelooft). Misschien op Mars, maar niet hier op aarde.

In de veronderstelling dat je als ‘praktiserende’ moslim overtuigd bent dat een moslima verplicht een hoofddoek moet dragen, waarom trek je dan meteen de conclusie dat je alleen met een vrouw die een hoofddoek draagt wenst te trouwen? Moslimmannen die deze conclusie trekken hebben duidelijk hun geloof niet begrepen, maar juist door deze mentaliteit bewijzen ze dat ze de islam aanpassen naar gelang hun beperkte geestelijk vermogen. Er is niets mooiers dan een partner accepteren die (volgens jou dan) niet compleet is. God zegt dat niemand is belast door de last van een ander. Dat ze geen hoofddoek draagt is een zaak tussen haar en haar Schepper. Zij als vrouw is meer dan alleen dat stukje stof op haar hoofd. Wanneer je dan zo’n eis stelt, dan beledig je daarmee alle moslima’s die geen hoofddoek dragen en jezelf te goed vindt dan hen. Je vergeet dat God meer in haar schiep dan alleen die eis. Misschien heeft ze een groot hart. Ze kan warmer zijn, erg trouw, lief, meer betrokken, intelligent en wellicht kan je van haar meer leren dan een andere met wel een hoofddoek. Ik zeg maar wat. Dit is een van de nadelen van die ‘eisenlijst’ waar ik het eerder in een andere topic over heb gehad.

Daarnaast ben je vergeten dat God ons in de Koran toegestaan heeft om te mogen trouwen met christelijke en joodse vrouwen. Over dit punt valt er niet te discussiëren. Het is een rechtstreeks geoorloofd iets waar alle islamitische stroming erover eens zijn. Er wordt van de islam ook niet geëist dat ze een moslima moet worden. Wat betekent dit allemaal? Het betekent dat je de rest van je leven als moslimman met je christelijke/ joodse vrouw deelt. Met haar kinderen kunt krijgen en alles wat er bij komt kijken. We weten ook dat deze christelijke of joodse vrouw van de islam niet de hoofddoek moet dragen. Dat is alleen iets dat bij de moslima’s hoort. Desondanks kan je toch met haar trouwen. Dus als je al met een joodse of christelijke vrouw van de islam mag trouwen, hoe kan je dan zo afstandelijk doen naar een moslima die slechts geen hoofddoek draagt? Waar halen mensen toch hun zogenaamde ‘islamitische’ beredeneringen vandaan?

Het is een droom om een ‘praktiserende’ moslimman te zien lopen met een moslima zonder hoofddoek of met een rok boven haar knieën. Dat is haast een fantasie. Terwijl de islam feitelijk hier niet tegen is. Want zoals ik eerder zei, het is haar ‘zonde’ en niet de jouwe. Je slaat duizend andere goede dingen van haar over enkel omdat ze aan één iets niet voldoet volgens jou. Dit is niets anders dan geestelijke ‘beperking’. Je hebt niet in de gaten dat het veel voordelen heeft. Ten eerste je laat zien dat je een ruimere hart hebt. Iemand accepteert zoals die is. Het getuigt van echte liefde, want het is een teken dat je haar keuzes respecteert en haar de ruimte biedt om zichzelf te zijn. Tegelijkertijd houdt je toch van haar, want je ziet veel andere goede dingen in haar. En ja, wie weet door jouw liefde voor haar en hoe je dus haar hebt geaccepteerd, zal ze misschien op een dag vanuit zichzelf toch die hoofddoek willen dragen. Maar ook al zou ze dat nooit willen doen, heb je haar toch met je ruime hart geaccepteerd zoals ze is.

Dit is wat ik pas barmhartigheid noem. Wij moslims hebben onze mond vol over de barmhartigheid van God, maar in plaats van dat te laten zien, tonen we een soort barmhartigheid met een hoop eigen voorwaarden dat er op een gegeven moment weinig van die barmhartigheid over blijft.

En je hebt ook nog van die types die dan vóór het huwelijk ‘eisen’ dat hun aanstaanden na het huwelijk een hoofddoek moeten dragen. Dit laatste kan ik niet anders dan domheid beschouwen overigens. Hij heeft niet in de gaten dat hij de vrouw psychisch dwingt om de hoofddoek te dragen omwille van hem in plaats van haar Schepper.

Dit is nog maar over de hoofddoek. De grote uitdaging is: zijn er moslimmannen die durven bijvoorbeeld te trouwen met een ex-prostituee? Stel dat je een moslima tegenkomt die een verleden had die niet bepaald rooskleurig is, maar ze heeft daar afstand van genomen en ze wil haar leven opnieuw beginnen. Ze voldoet aan haast alles wat je zou wensen in een vrouw, maar alleen aan haar verleden kan ze niets meer doen. Ze heeft wel spijt van haar ‘fouten’ en ze wil beginnen met een nieuw leven. Zou je als moslimman haar accepteren en enkel kijken naar jullie toekomst samen?

Ik bedoel, hoeveel moslimmannen die daarbuiten lopen met zo’n mentaliteit en die zo ver zouden kunnen gaan, indien deze gelegenheid zich voor zou doen. Ik denk zelf erg weinig. Ondanks het feit dat God iedereen vergeeft op aarde en geeft hem/ haar een tweede kans, zijn wij zelf nog ver verwijderd van Zijn bedoelingen en hoe Hij het zou hebben gewild. Wij moslims van heden ten dage stellen onze eigen eisen waar de islam niet mee is gekomen. We beseffen niet dat dit leven erg beperkt is. Dat het niet om je eigen naam gaat of je prestige of hoe anderen van je denken en wat ze van je zullen vinden. De reden waarom je dan niet zou willen binden met een vrouw vanwege haar verleden is vaak je trots. Je geloof heeft daar niets mee te maken, want God wil haar een tweede kans geven en jij niet. Wat zo’n persoon weerhoudt is dus niet het geloof, maar eerder zijn trots, het feit dat hij zich te goed voelt. Maar ook het feit dat hij zich schaamt voor anderen. Wat zouden mensen over hem denken. De verwijtingen die hij zal krijgen van iedereen. Daarom als je hier diep over na gaat denken, dan zul je merken dat mensen vaak een leven leiden naar de maatstaven hoe hun omgeving dat wil zien en niet echt wat zij zelf willen of hoe God het graag wil.

Ach… het is niet zo dat ik nu mannen oproep om massaal een relatie te beginnen met ex-prostituees. Ik weet dat dit te veel gevraagd is en dat ik de moslimwereld niet meteen zie veranderen in die mentaliteit. Het was meer een voorbeeld om onszelf te confronteren met iets waar we niet bij stil staan. Maar wat ik wel wens en reëel acht zie gebeuren, is dat we onze gedachten aanpassen en meer barmhartiger worden voor elkaar dan we nu zijn. Dat moslims elkaar meer verdragen en vergevensgezind zijn. Dat we we elkaar niet neerkijken als we niet voldoen aan elkaar’s eisen. Dat we het goede in elkaar zien in plaats van het slechte en dat we het beste uit elkaar halen in plaats van ons te goed te voelen voor elkaar.

Badr Youyou