Is je geloof net zo waard als je bankrekening?

solvabiliteitOm te begrijpen wat geld is, dien je eerst te begrijpen wanneer iets een waarde heeft. Stel dat een boer aardappelen gaat oogsten. Hij zal dan zijn tijd en energie erin moeten steken. Hij heeft grond nodig, apparatuur en moet wachten op de zon en regen zodat de aardappelen groeien en rijp worden. Al deze processen vereisen kosten vanwege de tijd, materie en energie die erin is gestoken. Deze processen allemaal zijn de reden waarom de aardappelen een waarde hebben. En daarom moet je daar een bepaalde prijs voor betalen en niet gratis kunnen zijn.

Stel dat aardappelen uit de lucht vielen net als regen, dan waren ze de meest goedkope voedsel die er is. Gratis zelfs. Ten minste als ze in bakken vielen net als regen en dat ze kunnen voorzien in de behoefte van een hele bevolking.

Wat dus iets waardevol maakt zijn de zojuist genoemde dingen. Maar wist je dat het geld die je in je portemonnee of op je bankrekening hebt staan uit het niets is gecreëerd? Banken doen daar geen moeite voor behalve in de computer een paar getallen tikken (afhankelijk van de hoeveelheid geld die je wilt lenen) en dan voila! Er staat opeens een geldbedrag op je rekening. Dat bedrag dat niets meer is dan een digitaal getal, heeft opeens een ‘waarde’. Daar komt ook nog bij dat je daar rente erbij moet betalen bij de aflossing. Vroeger ruilden mensen waardevolle spullen met elkaar. Want een ieder heeft hard gewerkt voor zijn bezit. Het had zijn charme als men toen met elkaar spullen ruilden, want wat je van de ander kreeg heeft hij daar hard voor gewerkt. Vandaag de dag creëren banken geld uit het niets zonder daar moeite voor te doen. De enige energie die ze erin steken is een paar tikken op de computer, de stroom en de tijd die ze daar voor nodig hebben.

Dankzij deze constructie die ‘fractioneel bankieren’ heet hebben de banken sinds 150 jaar zich kapot kunnen verrijken en zichzelf een zeer machtige positie kunnen geven. Een andere nadeel van deze constructie is dat ze zeer monopolistisch werden waardoor de economie scheef is gegroeid. De kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit.

Als moslims en meer mensen zich hadden gedragen zoals de islam dat vraagt, dan hadden ze kunnen weten dat ze het huidige monetaire stelsel moeten afwijzen. Ze zouden hun best moeten doen om de banken waar ze nu mee hun geldverkeer regelen moeten vermijden. Wat ze wel zouden moeten doen is een eigen rentevrije bank moeten stichten en samenwerken met niet-moslims die daar ook naar streven.

Wil je de problemen oplossen van de samenleving, begin dan bij het gene wat mensen het meest raakt en dat is geld. Wij moslims geloven niet genoeg in de Koran waarin God zegt dat Hij ons voorzien heeft van alles wat we nodig hebben. Er is een overvloed aan voedsel, water en alle primaire behoeften voor iedereen, maar we gebruiken het niet effectief en we gaan er ook niet zuinig mee om. God schiep de aarde voor de mensheid, maar wij laten de oligarchie haar bronnen beheren en uitputten. De islam zegt dat de rol van een leider is op de eerste plaats om te waken over de bevolking, kijken naar hun behoeften en tegelijkertijd ervoor zorgen dat het milieu niet beschadigd wordt. Wat overheden nu doen is banken redden, schulden laten creëren om de economie draaiend te houden en de banken afbetalen door middel van bezuinigingen en het molken van het volk. Allemaal om het uit niets gecreëerd geld van de banken terug te betalen en om ze rijker te maken dan ze al zijn!

Als moslims echt serieus waren en de Koran serieus namen, dan hadden ze van dit probleem wakker gelegen en hier wat aan gedaan hebben. Helaas lijkt het of er geen verschil is tussen moslim-zijn of niet. Kijk, een niet-moslim die niet mee heeft gekregen dat riba (rente/ woeker) haram is, kan je niets kwalijk nemen, want hij weet het niet beter. Maar een moslim weet het wel en het hoort onder zijn geloof om te streven naar een rentevrije economie. Doe je dat niet en houd je bezig met alleen andere onderwerpen, dan ben je niet God’s prioriteiten aan het nakomen, maar je bent meer bezig met het aanpassen van de islam aan je grillen en eigen belangen.

Badr Youyou

Advertenties