Begin niet aan een eisenlijst om de juiste partner te vinden

relationshipWie een eisenlijst in zijn hoofd heeft van een ideale partner kan nog lang wachten om die tegen te komen. Die kans is namelijk klein. Reden is omdat je met zo’n eisenlijst denkt te weten wat je nodig hebt. Vaak kom je bedrogen uit en dat is ook een van de redenen waarom het een heleboel mannen en vrouwen maar niet lukt een leuke partner te kunnen vinden. Het leidt tot veel aarzeling en twijfel. Je wordt ook te kritisch ervan en uiteindelijk ook zelfs tot onnodige angst. Want je bent gefocust op de dingen die jij alleen wilt zien in iemand en daardoor kan het zijn dat je veel andere mist die je over het hoofd ziet.

Een andere reden is dat zo’n eisenlijst vrij egoïstisch is. Het draait dan vooral om je eigen behoeften die je centraal plaatst, terwijl in een gezonde relatie hoort dat andersom te zijn. Het draait op de eerste plaats om de behoeften van de andere en niet de jouwe. Dit laatste leg ik een andere keer uitgebreid uit.

Een eisenlijst beperkt je mogelijkheden om nieuwe dingen in een persoon te ontdekken. Het is ook een grote vergissing wanneer je ervan uit gaat dat iemand niet voldoet aan een bepaalde eis  en dus zal hij/ zij niet meer bij je kunnen passen. Je kan mensen niet selecteren op basis van ‘iets’. Het beste wat je kan doen is iemand leren kennen en de diversiteit in die persoon zien te ontdekken.

Uiteraard zijn er altijd een paar basiseisen die we moeten stellen, maar deze moeten niet op materie gebaseerd zijn of slechts uiterlijkheden. Denk dan aan betrouwbaarheid en eerlijkheid bijvoorbeeld. Maar dit spreekt voor zich.

Dit is de reden waarom ik eerder in een topic op Facebook zei:

“Het geheim achter een geslaagde relatie is niet het vinden van de ideale partner, maar eerder het beste uit de andere naar boven zien te halen, al heeft hij/zij veel dingen die je niet bevallen, maar dat je uiteindelijk toch van hem/haar zult leren houden.”

Badr Youyou

Advertenties