Mohammed was een profeet van de zwakkeren en niet van de uiterlijkheden

orphansOnze profeet zei dat wie een wees adopteert zal zijn gelijke worden in de hemel. Reden waarom dat zo nobel is, is omdat je een ouderloos kind een kans geeft om een gelukkig leven te leiden net als elk ander kind met ouders.

Maar dit geldt ook voor moslima’s die problemen hebben zoals een gescheiden, alleenstaande vrouw met kinderen of een weduwe. Of wat dacht je van een vrouw die verkracht of misbruikt was in haar verleden? In mijn vorige topics gaf ik voorbeelden van een vrouw met een negatief verleden, maar ook de zojuist genoemde voorbeelden vallen uiteraard daar ook onder.

Het vereist lef van sommige mannen dat ze zulke vrouwen een kans geven. Het betekent dat ze afbreken met de tradities en gewoontes van hun eigen familie’s en land van herkomst. Een man die zoiets doet is een ware dienaar van God. Want de ‘schaamte’ van zijn cultuur deert hem niet. Hij is niet bang van wat anderen over hem zouden zeggen en wat er in de buurt of familiekringen geroddeld zal worden. Zijn enige zorg is het tevreden stellen van God. Dat is alles. Hij wil een goede daad verrichten en het kan zijn dat God hem een vrouw schenkt die hem in dit leven nodig heeft.

Dat is waar het echt om draait in de islam. Mij overtuig je niet met je islamitische rituelen en zeker ook niet met je uiterlijk of je ‘masha’allahjes’ of je islamitische vocabulaire waar je ons mee dood gooit om te veronderstellen dat je erg islamitisch bezig bent.

Moslims die zich te veel bezig houden met onderwerpen zoals de baard, de hoofddoek of de mening van de islam over muziek en bling bling onderwerpen, zijn echt de types waar je vraagtekens bij moet zetten. Dit geldt ook voor moslims die zich bezig houden met onderwerpen die boven hun pet gaan. Denk aan diegenen die het alleen maar over ‘sharia’ en kalifaat hebben. Een groot iets wat ze niet aankunnen en ver van hun bedshow is, maar toch dag en nacht daarover praten en discussiëren. Ze houden zich vol bezig met theoretische vraagstukken die geen enkele positieve verandering in het dagelijks leven brengen. Een alleenstaande moeder met kinderen die hulp nodig heeft of een weduwe of een wees en dergelijk, wachten niet op een sharia-staat of kalifaat. Die hebben gelovigen nodig die met een reëel beeld naar het leven kijken. Geen fantasiefiguren die schreeuwerig denken hun wil te kunnen opleggen.

Wie zich moslim noemt en zijn dagelijks leven invult met dit soort ‘fraaie’ onderwerpen, maar tegelijkertijd slaat de kern van waar het echt over gaat, belichaamt niet de islam en is zelfs een belediging voor ons mooi geloof. Als er iets is waar de islam erg veel om geeft, dan is dat het wegnemen van verdriet en de ellende bij de zwakken onder de mensen. Dat is waarom onze profeet veel waarde aan o.a. de wezen, gescheiden vrouwen en weduwen hechte. “Wie voor een weduwe zorgt, is hetzelfde als een mujahid (iemand die op God’s weg jihad verricht)” zei de profeet.

Dit zijn voorbeelden om slechts het verschil te laten zien tussen wat de islam preekt en hoe moslims in de praktijk zijn.

Badr Youyou

Advertenties