Economische herstel CPB bleek pure verkiezingspropaganda te zijn

Kredietbeoordelaar Fitch veegt de vloer aan met de verkiezingspropaganda die we de afgelopen dagen weer van onze politici kregen voorgeschoteld. Omdat er binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn waarbij de huidige regeringspartijen desastreuze verliezen lijken  te gaan lijden, kreeg het CPB (Centraal Planbureau) de afgelopen tijd de opdracht om ongezien verdraaide positieve berichtgeving over de Nederlandse economie naar buiten te brengen.

Mark Rutte en Jeroen Dijsselbloem die nooit op het verkondigen van de waarheid te betrappen zijn, zijn weer eens volledig in hun hemd gezet. FichRatings ziet geen geen krimp en ook geen groei van de Nederlandse economie. De werkloosheid stijgt intussen tot gemiddeld 7,5 procent, zo blijkt uit een rapport dat Fitch dinsdag wereldkundig maakte. Fitch maakt gehakt van de berichten die het CPB de afgelopen dagen naar buiten moest brengen. De werkloosheid stijgt intussen tot gemiddeld 7,5 procent terwijl het CPB uitgaat van een aantrekkende groei tot 0,75 procent. Het CPB zei wel dat de werkloosheid dit jaar nog wat oploopt. Het is verbazingwekkend dat het CBS over januari uitkwam op 678.000 werklozen, aanzienlijk meer dan de 650.000 die het CPB als maximum voor ogen heeft. Hoe is het mogelijk dat twee instanties die met gemeenschapsgeld gefinancierd worden met verschillende cijfers komen.

Fitch merkt op dat de drie grote banken in Nederland zich wat betreft kapitaalpositie sterk hebben gehouden onder de economische tegenwind, maar dat het verloop van het herstel in 2014 en de afname van afschrijvingen “geleidelijk en beperkt” zullen zijn.

Bron: WaarinHolland.nl

Advertenties