Mensen worden opeens massaal voorstanders van censuur!

James Foley

Ik las het volgende artikel dat de Engelse regering het verspreiden van de video waarin James Foley geslacht werd, wil laten vallen onder de terrorismewet. Dat een regering zoiets beslist is soms te verwachten, maar wat mij wel zorgen baart, is dat veel mensen hiermee akkoord gaan. Het dringt blijkbaar bij velen niet door hoe belangrijk vrijheid van meningsuiting is en hoe gevaarlijk het is als je het prima vindt dat er censuur wordt gepleegd onder het mom van ‘respect voor de familieleden’. Als meer mensen dit zullen vinden, dan begeven ze zich snel op glad ijs en zal censuur in een mom van tijd ingevoerd kunnen worden.

Mensen stellen de vraag, wat de toegevoegde waarde is van zo’n video. Alleen al bij het stellen zo’n vraag, heeft men niet in de gaten dat ze dan voor anderen willen bepalen wat voor hen wel of niet een toegevoegde waarde heeft… Hallo? Mag ik dat zelf bepalen? En waarom is het een voorwaarde dat iets pas een toegevoegde waarde moet hebben dat het dan op het internet of op tv mag?

Mensen die zulke vragen stellen, hebben in feite zelf nog bevrijding nodig en hebben geen besef wat vrijheid betekent. Vaak zullen het ook mensen zijn die snel aan dictatuur zwichten onder het mom van ‘veiligheid’. De leider krijgt snel gelijk en men houdt rekening met zijn beslissing omdat hij het zegt.

Sommigen willen de video verwijderd hebben uit respect voor de familieleden die dat niet willen. Maar dit is alles behalve een geldige reden. Met alle respect voor zijn familie, is hun woord niet bepalend om wel of niet de video op het internet te plaatsen. Ze mogen wel roepen dat ze liever willen dat mensen er niet naar kijken, maar dat mag slechts een mening zijn. Er worden dagelijks talloze video’s geplaatst op het internet van mensen die vermoord worden of iets is overkomen door een ongeluk of wat het ook mag zijn. Verbrijzelde lichamen, hersenen die op de grond liggen, of lichamen die door verdrinking blauw en opgezwollen zijn et cetera. Moeten we die ook maar censureren, want de familieleden van al die dode mensen willen niet dat ze zo overal verspreidt worden? Wat is daarna de grens?

De waarheid wat er hier gaande is en daar zijn velen erin getrapt, is dat Amerika bang is dat IS de propaganda-oorlog min of meer ‘wint’. De beelden van Foley zijn een grote vernedering voor de Amerikanen. het heeft invloed op de opinie van het Amerikaanse volk die deze beelden ziet. Het zou zo maar kunnen dat de Amerikanen hierdoor woedend op hun regering worden en zullen roepen dat al hun soldaten teruggetrokken moeten worden uit het Midden-Oosten.

Wat je ook vindt van de video van IS, maar hun angst zaaiende methode werkt effectief. Mensen worden bang, familieleden maken zich zorgen om hun kinderen die in het leger van de VS zitten. Dat zal waarschijnlijk leiden tot meer protesten. Mensen willen niet dat hun kinderen naar de Golf verstuurd worden en überhaupt dat zich niet meer bemoeien met wat in hun ogen ‘barbaarse’ landen. Op deze mening zit de Amerikaanse overheid niet te wachten. Dit is de echte reden waarom er censuur wordt gepleegd. Laat je niet misleiden door zogenaamd ‘de wens van de familie’. Ze willen je alleen maar daarmee wijs maken. Hun doelen is controle krijgen die in het voordeel is van de overheid. Het lijkt erop dat het Westen langzamerhand een dictatuur aan het worden is.

Overigens vind ik het niet kloppen dat er op verschillende Social Media wel andere video’s getolereerd worden, maar deze van James Foley niet. Er wordt hier met 2 maten gemeten.

Badr Youyou

Advertenties