Hoe lossen we seks voor het huwelijk op?

hoe lossen we seks voor het huwelijk opAls mensen leren puur voor het gene te gaan wat hunzelf gelukkig maakt en niet wat de maatschappij van hen verwacht, dan zou dat een hoop problemen oplossen in de samenleving. Laten we één voorbeeld nemen:

Stel dat we terug zouden gaan naar de definitie van huwelijk zoals de islam dat voorschrijft. Wat zou dat kunnen betekenen in het heden daagse leven van de moslims en wat voor impact zou dat hebben op ze op het gebied van relatie en seksualiteit?

Allereerst, zullen ouders, vrienden en families elkaar respecteren. Als ouder ga je de keuze respecteren van je kind en zal er geen sprake meer zijn van uithuwelijking of enige vorm van maatschappelijke dwang. De jongen of het meisje kiest een partner die hij/zij wil zoals het hem/ haar uitkomt.

Ten tweede: Een islamitisch huwelijk betekent simpelweg dat een man en een vrouw elkaar willen en dus zichzelf aan elkaar halal verklaren. Dat houdt in dat ze een band met elkaar aangaan en dus ook lichamelijke toegang tot elkaar krijgen (gekke formulering, maar goed…). Een bijkomstigheid is dat ze onder één dak willen wonen, maar het is geen voorwaarde. Het andere wat een islamitisch huwelijk legaal maakt, is bekendmaking. Namelijk dat families, vrienden en kennissen het weten. Dus geen stiekeme huwelijk.

Verder is een bruiloft geen voorwaarde, maar slechts een bijkomstigheid. Ook kost een islamitische huwelijk haast niks. Een ring van ijzer bij wijze van is voldoende.

Hier komen we tot het punt waarin we zullen beseffen dat wij moslims dankzij de tradities van onze culturen, hebben wij huwelijken voor heel veel mannen en vrouwen bijna onmogelijk gemaakt. Tegenwoordig is de trend dat je een groot vermogen moet hebben om te kunnen trouwen. De bruidsschat moet bijna onbetaalbaar zijn en de bruiloft moet minstens de tien duizend euro halen en dat is nog een ‘bescheiden’ bedrag ook voor wat men tegenwoordig onder ‘bruiloft’ verstaat. Velen zijn ook nog eens besodemieterd dat ze geld bij de bank gaan lenen.

Kortom: doordat we het huwelijk zo hoogdrempelig hebben gemaakt, hebben wij zelf het beeld gecreëerd voor de jongeren dat je een huwelijk moet zien als een keerpunt in je leven. Dat is feitelijk niet zo! We maken onze dochters van kinds af aan gek dat ze naar die dag van hun leven moeten streven en de jongens dat het een grote beslissende dag is die vanaf dat moment een gevangenis voor hem wordt en geen leven meer heeft. Al deze gedachten zijn ingeprent door de mentaliteit die men erft en onderling ontwikkeld heeft met de tijd. De gevolgen zijn rampzalig: jongens en meisjes die dan denken dat ze nog niet klaar zijn voor een huwelijk, dus toch maar naar spanning zoeken bij elkaar en ‘risico’s’ willen nemen. Aan de ene kant hebben ze een grote behoefte aan intimiteit en seks. Op tv en op het internet worden ze doodgegooid met romantiek en seks, maar aan de andere kant, mogen ze van hun geloof niks doen totdat ze tientallen duizenden hebben verdiend die ze moeten neerleggen voor een bruiloft om toch maar aan halale intimiteit te komen.

Hoe krom is deze mentaliteit wel niet? Vinden je het dan niet gek dat moslims de regels van de islam aan hun laarzen lappen en dus gewoon doen wat ze willen? Dat hebben wij zover gekregen. Wij moeten zo nodig het huwelijk onmogelijk maken waardoor de hoop is opgegeven bij onze jongeren om vroegtijdig een partner te vinden met wie ze serieus een relatie willen.

Een andere nadeel van deze kromme definitie van huwelijk die wij heden ten dage hanteren, is dat het aanmoedigt jongeren om niet serieus te zijn. Behalve de scheve opvoeding en seksuele stoornissen bij een hoop onder hen, heeft deze denkwijze over het huwelijk alleen maar nog meer bijgedragen om seks te gaan zoeken bij elkaar in plaats van elkaar serieus te nemen voor een oprechte relatie.

Eerder heb ik gezegd dat door het huwelijk zo hoogdrempelig te maken, hebben wij zelf het beeld gecreëerd voor de jongeren dat je het moet zien als een keerpunt in je leven, maar dat het feitelijk niet zo! En weet je waarom niet? Simpelweg omdat wanneer je naar de praktijk gaat kijken op dit moment, dan kom je heel veel huwelijken tegen die een kapitaal hebben gekost en toch zijn de scheidingen enorm hoog. Vooral bij de Marokkanen is het een ramp. Het aantal scheidingen hebben de piek bereikt van bijna twee derde. Je zou denken: waar doen we dit allemaal voor eigenlijk? En wil je weten waar we het voor doen? We doen het puur vanwege de grote erkenning en honger naar aandacht. We willen ons bijzonder voelen. Vrouwen willen ermee te koop lopen dat ze op die dag heel speciaal zijn en dat ze al het geluk van hun leven hebben getroffen. Zo van: ‘kijk mij, ik word gelukkig. Ik heb een man gescharreld en hij gaat me een kroost bezorgen.’. Je moest eens weten hoeveel vrouwen daarbuiten die geen man hebben kunnen vinden, zich als gasten bij zo’n bruiloft een beetje depri voelen. Ze denken: ‘kijk, zij heeft geluk en ik niet. Ik zal voor altijd alleen blijven…’. Dit is allemaal destructief in feite en heeft geen maatschappelijk voordeel.

Als je er goed over nadenkt, dan zul je merken dat dit allemaal te maken heeft met het tevreden houden van de anderen, voldoen aan de verwachtingen van anderen, erbij willen horen, aandacht voor jezelf willen et cetera. Er is helemaal niks speciaals aan de huwelijken van tegenwoordig. Je bent totaal niet bijzonder op die dag, al houd je jezelf graag voor de gek dat het wel zo is. Velen scheiden zelfs na een paar dagen na zo’n groot feest en als je om je heen kijkt, durf ik te wedden dat gelukkige en geslaagde huwelijken al is er geen scheiding, echt in de minderheid zijn. Vele huwelijken houden het vol puur omdat het financieel voordeliger is, of omdat een scheiding meer problemen met zich meebrengt, zoals de kinderen die daar de dupe van worden, of omdat een van de twee onder druk is gezet en niet durft een scheiding aan te vragen… Noem maar op.

Ik zou zeggen: come down to earth. Verlos jullie zelf van tradities die alleen maar voor jullie destructief zijn. Eigenlijk, als je kijkt naar de Tata’s (niet-moslims) dan zul je zien dat zij het islamitischer doen, maar het enige wat ontbreekt is dat ze geen moslims zijn. In Nederland heb je veel koppels die elkaar leren kennen. Vriend en vriendin. Ze houden van elkaar en dus op een gegeven moment hebben ze ook seks met elkaar. Ze maken het bekend aan hun ouders. Jongen gaat langs bij haar ouders en andersom ook. Hun relatie is bescheiden, kost niks en het is totaal niet hoogdrempelig omdat ze het zelf willen en samen beslissen om samen te gaan wonen wanneer ze daar klaar voor zijn. Het enige wat ontbreekt wat hun relatie niet islamitisch maakt, is dat zij van te voren niet afspreken dat hun relatie officieel wordt. Namelijk dat alvorens ze intiem met elkaar worden en dus seks hebben met elkaar, eerst beslissen dat ze de intentie hebben bij elkaar te willen blijven en dus officieel laten weten aan kennissen en families. Want dit is wat de definitie is van een ‘huwelijk’ volgens de islam. Moslims kunnen hetzelfde doen en daar heb je dus alleen die formaliteit van ‘islamitische huwelijk’ voor nodig wat feitelijk niets voorstelt. Het kost weinig moeite en zeker geen geld. Je leert een jongen of meisje kennen, prima. Als de intenties er zijn en jullie willen elkaar, maak het bekend, zorg voor getuigen, dat jullie families het weten en ga ervoor. Niet te moeilijk doen, want een bruiloft en een huwelijk zoals velen het doen vandaag de dag is totaal geen garantie dat die relatie zal blijven. Garantie heb je nooit, dus waarom een vermogen uitgeven terwijl je dat ook gratis kan doen?

Ik weet niet of iedereen die dit lees begrijpt wat hiermee bedoel. Ik hoop het wel. Het zit allemaal tussen onze oren dat we de dingen ingewikkelder maken dan ze zijn. Dat hoeft helemaal niet. Maar ja… tradities zitten diep geworteld in onze geest. We zijn ermee opgegroeid en we durven niet buiten de doos te denken. De meesten zitten erin gesloten en kunnen niet beseffen dat het ook anders kan. Ga gewoon terug naar de basis en leer hoe de metgezellen van de profeet het gedaan hebben. De huwelijken met al die kapitalistische bruiloften van tegenwoordig, zijn niets meer dan een psychologische aanslag op je ego die je probeert te strelen. Je brengt daardoor alleen maar jezelf in de problemen ermee wat totaal niet nodig is.

Ik was nog één ding vergeten te zeggen:

De combinatie: geluk zoeken voor jezelf en dus niet voldoen aan wat anderen van je verwachten + een islamitisch huwelijk dat niks kost, leidt tot het feit dat ondanks dat je in een huwelijk zit, nog steeds je vrijheid behoudt. Jullie zijn getrouwd, maar het betekent niet meteen dat je in een gevangenis zit zoals vandaag de dag dat gaat. Je bent nog student en je gaat gewoon door met studeren. Je hebt werk of je zoekt naar werk… niets aan de hand. Want: jullie houden het allebei laagdrempelig. He enige wat jullie relatie (huwelijk) niet laat slagen is als een van jullie niet oprecht is. Maar ja.. dat heb je ook niet bij een huwelijk zoals die van tegenwoordig of wel?

Verlos jezelf van de heersende mentaliteit en corrigeer je zelfbeeld die je ouders en de samenleving jou wijs hebben gemaakt dat het niet anders kan.

Badr Youyou