Waar we bij stil moeten staan als het om de vluchtelingen gaat

Slachtoffer-bootvluchteling-column-DTDe toename van vluchtelingen uit Afrika en andere arme landen is een teken van de toename van armoede, oorlog en ellende. Het opvangen van deze vluchtelingen is zeker niet de oplossing. Maar terugsturen ook niet. Beide is het dweilen met de kraan open en een vorm van symptoom bestrijding.

We praten allemaal over het probleem van vluchtelingen. Partijen die met elkaar hierover ruziën en burgers die onderling erover discussiëren vanwege de schokkende racistische reacties… Maar nergens lezen we de echte kern en oorzaak van het probleem. Hoe is dit ontstaan? Is dit wel normaal? Beginnen we nu pas te praten over vluchtelingen nadat honderden in een korte tijd achter elkaar stierven en omdat we foto’s zien van kinderen en baby’s in de zee? Hebben de meesten wel in de gaten dat dit al tientallen jaren gaande is en dat er al jaarlijks honderden tot duizenden sterven? Beginnen we pas empathisch te worden en schokkend te reageren als het te extreem wordt?

Het ergste is zelfs het feit dat we nu erover praten, praten we slechts over het bestrijden van het symptoom. Aan de ene kant vieren racisten van de PVV en de VVD feest met hun ‘minder minder’ mentaliteit en aan de andere kant, praat de groep die meeleeft met de asielzoekers slechts over symptoom bestrijding en het klagen over de racistische reacties.

Maar waarom staan we niet stil bij de kern van het probleem? Waarom vragen weinig zich af waar deze problemen oorspronkelijk vandaan komen? Hoeveel staan stil bij het feit dat het mondiale financiële systeem de veroorzaker nummer één is van de ellende op de wereld? Hebben we niet in de gaten of steken we graag onze koppen in het zand voor het feit dat de kloof tussen armoede en rijkdom door de rijke landen op de eerste plaats wordt veroorzaakt? Moet je een brein van Einstein hebben om te snappen dat rijke landen miljarden verdienen aan de oorlogsindustrie die ze aan dictaturen verkopen die arme landen kapot maken? Heeft men in de gaten dat de VS wereldwijd de exporteur nummer 1 is van militaire goederen en daarna Enkele Europese landen naast China en Rusland?

Het probleem waar we aan lijden is dat we met zijn allen zelf niets doen. We zoeken niet naar de oorzaak van de kloof tussen armoede en rijkdom. We hebben een laag eigendunk dat we te veel rekenen op de overheid en mensen die ons het gevoel geven dat ze superieur zijn dan ons. We zijn goedgelovig en willen geloven dat we in democratische landen leven waar wij als volk zogenaamd invloed zouden hebben op politieke partijen. De waarheid is dat we geen diepgang hebben en niet kritisch genoeg zijn. Een ieder van ons is letterlijk geïndoctrineerd dat het doel van het leven is geld verdienen, maar niemand van ons vraagt zich af waar dat geld vandaan komt. Wie maakt het? Hoe werkt het financiële systeem? Hoe rolt het geld? Hoe werkt geldcreatie? Is het geld wat we in de portemonnee of op de bankrekening hebben echt ons geld of is het gewoon een onzichtbare schuld die we met zijn allen terug moeten betalen aan de banken met ook nog een fictieve rente met alle gevolgen van dien? (Als deze vragen jou te vaag zijn en je hebt hier niet bij stil gestaan, dan feliciteer jezelf voor het feit dat je bij de kudde hoort)

We hebben met zijn allen nauwelijks in de gaten dat supermachten van de conglomeraten en de oligarchie ons goed als marionetten gebruiken. Ze lachen ons uit wanneer ze ons zien discussiëren over het bestrijden van het symptoom, terwijl de echte oorzaak van alle ellende zowel direct als indirect door hen wordt veroorzaakt. We lezen regelmatig hoeveel miljarden ze jaarlijks verdienen en we hebben vorig jaar en daarvoor ook gelezen dat slechts 80 mannen de helft bezitten van wat 3.5 miljard armen hebben. Toch schijnt het een moeilijke rekensommetje te zijn voor de meerderheid om te snappen dat deze financiële repressie van het fractioneel bankieren systeem de oorzaak is van armoede en oorlogen in al die landen. Om het nog maar niet te hebben over de uitputting van de aarde en de rampzalige gevolgen op het milieu.

De reden waarom we niet protesteren is omdat we intellectueel armoedig en ook lui zijn. We laten de mainstream media voor ons bepalen waaraan we aandacht moeten besteden. Als zij ergens over beginnen en ook nog binnen de context die zij willen, gaan wij massaal met hen mee en dan beperken we onze denkwijze ook binnen die grens. Weinig die kritische vragen stellen over de echte oorzaak van al die ellende. Het enige wat we doen is huilen en desnoods praten over het symptoom. Meer niet. Stiekem weten we dat we niets oplossen en dat we slechts kunnen huilen en even onze harten luchten. Maar het blijft een feit dat we zelf onze eigen macht als burgers onderschatten. Het systeem is erin geslaagd om ons zowel materialistisch als individualistisch te maken. Ze hebben Social Media gecreëerd zodat je je ei kwijt mag raken, maar daarna moet je gewoon verder genieten van de zon of welke activiteit je ook doet. De centrale banken en hun financierders komen er mee weg en zodoende blijft de ellende voortbestaan.

Als mensen daadwerkelijk om het probleem geven dan moeten ze verder kijken dan hun neus lang is. We hebben een nieuw financieel systeem nodig dat geld een nieuwe definitie geeft en eerlijker verdeeld. Een monetaire stelsel dat vrij is van rente en schuld. Waarin banken geen commerciële bedrijven zijn, maar organisaties die in de dienst zijn van de burgers en direct aangestuurd worden door de overheden. Banken die niet speculeren met geld en duistere financiële producten zoals rentederivaten en swaps. Dit zijn allemaal criminele praktijken die de wetten toestaan dankzij de invloed van de elite op de overheden. Alle politieke partijen stellen deze praktijken niet ter discussie omdat die politici zelf na hun politieke carrières naar een baan solliciteren bij grote bedrijven die volop verdienen aan deze criminele financiële producten.

Westerse landen verdienen volop geld aan de ellende in Afrika en de rest van de arme wereld. Ze helpen onvoldoende de lokale bevolkingen om zelfstandig te worden. Afrika is een grote exporteur van ruwe grondstoffen naar Europa en de rest van de Westerse wereld. Daarom begint het oplossen van het probleem hier. De mentaliteit van de rijke landen moet veranderen. Zij gunnen hier geen rijkdom aan arme landen. Dat is een feit. Deze vluchtelingen die in zee verdrinken hebben het niet erger gehad dan die tientallen duizenden kinderen uit Afrika die jaarlijks letterlijk aan ondervoeding sterven. Dus waar hebben we het over? Multinationals verdienen miljarden aan de oorlogsindustrie en wij zijn dom genoeg dat we denken armen te helpen met geldinzamelingen door goede doelen bedrijven waarvan slechts 10 tot 30 % van elke euro daadwerkelijk naar die armen gaat en de rest naar de directeurs en de administratie.
Het bestrijden van armoede doe je niet slechts met het geven van geld, Want als dat echt zou helpen, dan kan je net zo goed zeggen dat het gooien van brood naar het publiek in een arena hun problemen zou oplossen. Maar opmerkelijk dat we met zijn allen toch hierin trappen. Nog armoedig is het feit dat ze hoeven slechts een BN’er op televisie te laten spreken om ons te overtuigen dat we geld moeten geven aan een goed doel. Zie je dat voor je? Ik raak overtuigd om geld uit te geven omdat ik een fan ben van die ene BN’er…. Is dit echt de mentaliteit die ‘hulp’ moet voorstellen?

Mensen moeten wakker worden. Als we met zijn allen ons niet genoeg verdiepen in de oorzaak van de kloof tussen armoede en rijkdom, dan zal deze ellende voortduren. Onthoud mijn woorden. We hebben een generatie mannen nodig die de huidige politieke partijen durven om te gooien. Op dit moment dienen ze alleen de rijken en besproeien de bevolking met valse hoop zodat de kudde ieder vier jaar blijft stemmen.

Nog één ding:

Onthoud dat wij met zijn allen, medeverantwoordelijk zijn voor de dood van zoveel mensen. Of het nu om vluchtelingen gaat in de zee of door oorlogen. Want we zijn met zijn allen tevreden met het beleid van de politieke partijen waar we ieder vier jaar vrolijk op stemmen omdat we graag iedere keer erin trappen dat ze het beter zullen doen.

Badr Youyou

Advertenties