‘Marokkanenprobleem’ debat

MarokkanenprobleemIk weet niet of iedereen het debat heeft gevolgd, maar ik in ieder geval wel. Velen vonden het een toegeving aan de PVV om mee te gaan voor een debat over het ‘Marokkanenprobleem’. Ik en velen naast mij vonden het wel kunnen dat er een debat kwam. Wat ik gisteren in de tweede kamer zag gebeuren heeft bewezen dat het wel goed is geweest dat dat debat werd gehouden.

Duidelijk is dat de PVV constant hamerde op de ‘Marokkanenprobleem’. De PVV’er Joram van Klaveren zocht alleen maar naar erkenning en toegeving dat de problemen die zich in de Marokkaanse gemeenschap afspelen inherent zijn aan hun etnische achtergrond wat natuurlijk regelrechte racisme betekent. Maar vrijwel alle kamerleden hebben zich verzet tegen dat idee en vonden de benaming ‘Marokkanenprobleem’ een te belachelijk voor woorden term. Wel zeiden ze dat er een probleem is en dat er daar wat aan gedaan moest worden, maar niet dat Marokkanen zelf als gemeenschap of hun geloof het probleem zijn. Zelfs de VVD was duidelijk tegen de PVV.

Wat ik belangrijk vond aan dit debat is dat er een duidelijke stem is geweest die de PVV afwijst. Nu het debat is geweest, heeft de PVV geen poot meer om op te staan. Geert Wilders moet maar iets nieuws verzinnen om te blijven zeiken. Had de kamer dat niet gedaan en hem ontweken dan was het probleem nog lang aan de gang. Als de 2de kamer het debat had genegeerd, dan hadden veel PVV aanhangers of diegenen die met hen een beetje sympathiseren gezegd dat de kamer ontwijkt de problemen die er zijn. PVV zou alleen maar nog meer in het gelijk gesteld worden.

Mensen die zeiden dat er geen debat had moeten komen, hadden bij dezen ongelijk, want de kamer heeft nu duidelijk laten zien dat ze het volledig oneens zijn met de PVV en dat ze zich meer willen concentreren op het aanpakken van de problemen. Dat juich ik toe. Of dat zal gebeuren is een tweede vraag. Mensen die mij kennen weten dat ik weinig vertrouwen heb in de politiek.

Tegen mijn landgenoten zeg ik dat het tijd is om te erkennen dat we te kampen hebben met veel problemen en dat we daar wat aan moeten doen. Telkens in de verdediging gaan en alles wat maar op kritiek lijkt op Marokkanen gelijk aan discriminatie of racisme stellen zal niet helpen. Het siert ons beter als we gewoon zelf proberen het initiatief te nemen en samenwerken om iets te doen aan de problemen die er zijn in plaats van telkens het woord aan de autochtone Nederlanders te geven die ons vertellen dat we een probleem in onze gemeenschap hebben.

Meepraten over dit onderwerp? Klik dan hier.

Een gerelateerd onderwerp:

Een Marokkanenprobleem of een opvoedingsprobleem?

Badr Youyou

Advertenties