Het taboe om als vrouw aantrekkelijk te zijn

14088459_682994951865228_2599361113918251346_n

God heeft het gewild dat een vrouw lustig eruit ziet. Met ‘lust’ bedoel ik dat ze aantrekkelijk en gewild is, (van nature) aandacht trekt en noem maar op.

Is er daar iets mis mee?

Helemaal niet, want als dat zo is, dan moeten we God op de eerste plaats blaam treffen. Hij heeft het gewild dat vrouwen aantrekkelijk zijn voor mannen. Hij heeft ons voorzien van die hormonale aantrekkingskracht. Ook van het verlangen naar seks en en en…

Maar diezelfde god heeft ons ook voorzien van een verstand waar we mee kunnen nadenken. In feite zegt God tegen de mannen: ‘Ik heb vrouwen voor jullie aantrekkelijk gemaakt zodat jullie naar ze kunnen verlangen (en andersom). Desalniettemin betekent dit niet dat jullie grenzeloos als dieren aan jullie lusten moeten overgeven.

Je mag een vrouw mooi en aantrekkelijk vinden en als ze niet getrouwd is naar haar verlangen, maar gebruik haar niet enkel voor je lust. Creëer een band met elkaar en spreek af (in de vorm van een huwelijk) dat jullie onderling een verbintenis aangaan.

Religieuzen die de leugen hebben verspreid dat vrouwen hun schoonheid moesten bedekken zijn van oorsprong seksueel gefrustreerde mensen. In feite, kan je ‘schoonheid’ amper bedekken, want vrouwen zijn aantrekkelijk van aard en willen zelf aantrekkelijk en mooi eruit zien. Als een vrouw tegen je zegt dat het in haar geval niet zo is, dan liegt ze in je gezicht of ze houdt zichzelf voor de gek.

Oké, er is één geval waarin een vrouw echt meent vanuit zichzelf dat ze graag haar schoonheid wil bedekken. Dat is een vrouw die helemaal niet vol is van zichzelf. Z vindt zichzelf onaantrekkelijk vanwege haar uiterlijk. Omdat ze misschien dik is en daarom het gevoel heeft dat ze lelijk en ongewenst zou zijn. Dit zijn allemaal de gevolgen van een negatief zelfbeeld en schuldgevoelens (ze denkt: ik heb mezelf dit aangedaan), maar dat is een ander onderwerp die ik misschien een andere keer wil uitdiepen. Zulke vrouwen zijn dan dol op de ‘hoofddoek’ of de zogeheten ‘islamitische bedekking’.

Een misverstand even wegnemen: Dik zijn betekent niet dat je daarom lelijk moet zijn. Concludeer ook niet dat een moslima die overgewicht of obesitas heeft met een hoofddoek, dat ze het draagt omdat ze zichzelf lelijk vindt. Ik zeg het even voor de zwart/wit denkers die snel dit soort conclusies trekken.

Als je kijkt naar de islamitische wereld waar vrouwen dus klakkeloos het idee overnemen dat ze zich moeten bedekken om mannen niet aan te trekken, dan zul je merken dat het in feite eerder een culturele dan een religieuze reden heeft. In de Arabische wereld is er een groot taboe ontstaan rondom de vrouw. Zelfs haar ‘stem’ vinden ze een vorm van ‘naaktheid’ (عورة). Een vrouw moet zich daar inhouden als ze praat en zich qua karakter en persoonlijkheid niet zo openlijk vertonen. Dat wordt in die landen heel snel geassocieerd met hoererij en losbandigheid. Het is in die Arabische culturen sterk doorgedrongen dat een vrouw zelf bepaalt of ze wel of niet gerespecteerd wil worden door een man. Zij moet zich dus te allen tijde in toom houden en er voor zorgen dat mannen zich niet aangetrokken voelen tot haar, indien ze niet lastig gevallen of seksueel geïntimideerd wil worden.

Wat ik dus hiermee wil zeggen is dat héél véél moslima’s, of ze nu uit de Arabische cultuur komen of hier in Europa leven, of je het wilt of niet, hebben stiekem deze complexe geërfd. Ze staan onder (een psychische) druk van de mensen uit hun cultuur dat ze zich moeten schamen en niet vertonen aan andere mannen. De culturele drang is dat ze altijd rekening moeten houden met wat anderen uit hun gemeenschap over hen zullen zeggen. De hoofddoek is daarom vandaag de dag eerder een soort culturele statement dan een stof die in de naam van God gedragen wordt.

Maar nu komt de grote grap:

Ik durf te zeggen dat de meeste moslima’s die een hoofddoek dragen het helemaal niet meer dragen om hun schoonheid ermee te bedekken. Sterker nog: ik zie overal op straat moslima’s met een hoofddoek die juist hun best doen om mooi en aantrekkelijk eruit te zien. Moslima’s die een hoofddoek weliswaar dragen, maar verder elegant en chique eruit zien. Die heel goed hun kleding, het soort stof en schoenen hebben uitgekozen. De hoofddoekdraagsters van tegenwoordig zijn dus vrijwel allemaal vrouwen die meegaan met de mode. Het idee dat ze dus hun ‘haar’ bedekken omdat ze ermee zogenaamd mannen ‘weren’ slaat daadwerkelijk nergens op. Want hun dijen, de stof die ze aan hebben en en… kortom: hun vormen kunnen zelfs tien keer aantrekkelijker zijn dan hun haren. Dus waar hebben we het nog over?

Waar we het over hebben is dus wat ik al eerder zei (maak er een quote van):

“De hoofddoek vanuit het idee dat je ermee mannen weert, is in de meeste gevallen gewoon een cultureel iets die seksueel gefrustreerde mannen onder het mom van de islam op vrouwen hebben opgelegd.”

In de praktijk heeft de hoofddoek die de vrouwen van tegenwoordig dragen, weinig bescherming aangeboden. Het dient helemaal niet meer de functie van de ‘hijab’ waar God in de Koran naar verwijst, die gebaseerd is op een bepaalde context waarin je rekening dient te houden met de cultuur, gewoontes, mentaliteit en omstandigheden van toen.

En met alle respect voor heel veel vrouwen met een hoofddoek, de meesten onder hen doen mee aan die culturele drang omdat het nu eenmaal zo hoort.

Conclusie:

Het is een ingewikkeld onderwerp die niet per se iedereen hoeft te begrijpen, laat staan analyseren. Het belangrijkste van dit alles is dat iedereen is vrij om te dragen en eruit te zien zoals die wilt. Wil een moslima een hoofddoek dragen, dan so be it. Respecteer dat. Geldt ook voor een boerkini. Je mag ervoor opkomen of kritisch ernaar zijn. Daar is niets mis mee, maar dwing je gedachten erover niet af. Diegenen die roepen dat ze een boerkini willen verbieden bijvoorbeeld, zijn radicaler dan de boerkini-dragers zelf. Want die willen hun mening opdringen en voor anderen bepalen wat ze moeten dragen. Dat maakt hen daarom radicaler. In tegenstelling tot een boerkini-draagster, zij is kleurrijker. Want zij zegt ermee dat ze het draagt vanuit een bepaalde religieuze of culturele overtuiging, maar tegelijkertijd heeft ze er geen moeite mee om in het bijzijn van vrouwen met bikini’s en ook nog eens in aanwezigheid van mannen te zwemmen. Zij laat iedereen met rust en laat iedereen dragen wat hij wil. Dat kan ik niet zeggen van die ‘islamhaters’ die ons willen doen geloven dat ze voor de vrijheid van de moslima’s opkomen en daarom hen willen verbieden een boerkini te dragen.

Badr Youyou