Is de Bijbel een geldig heilig Boek volgens de Islam?

Volgens de Koran betekent ‘Islam’ niet enkel de religie van onze profeet Mohammed God’s vrede en zegeningen zij met hem. Islam is het Arabisch woord voor ‘overgave’ en dat wil zeggen: dat iedereen die zich aan God overgeeft is een moslim (een overgavene/ onderwerper).

Om precies te zijn: ‘een moslim’ is diegene die zich aan God onderwerpt en monotheïst is. Hij erkent enkel God als de enige god die er bestaat en alles daarbuiten is ondergeschikt aan Hem. Geloof je hierin dan ben je een monotheïst en dus een moslim.

Dit halen we uit meerdere verzen in de Koran waarin God vermeld dat alle profeten en boodschappers hadden maar één taak, namelijk het aankondigen dat mensen enkel God moeten aanbidden en wie dat doet is een ‘moslim’.

God vermeld:

وَوَصَّىٰ بِهَآ إِبۡرَٰهِـۧمُ بَنِيهِ وَيَعۡقُوبُ يَٰبَنِيَّ إِنَّ ٱللَّهَ ٱصۡطَفَىٰ لَكُمُ ٱلدِّينَ فَلَا تَمُوتُنَّ إِلَّا وَأَنتُم مُّسۡلِمُونَ ١٣٢

En dit was door Abraham aan zijn zonen opgelegd (en dat deed) Jacob (ook, zeggende): “O mijn zonen! God heeft voor jullie de ware godsdienst uitgekozen en sterf niet tenzij je moslim bent.” (De Koe 132)

وَقَالَ مُوسَىٰ يَٰقَوۡمِ إِن كُنتُمۡ ءَامَنتُم بِٱللَّهِ فَعَلَيۡهِ تَوَكَّلُوٓاْ إِن كُنتُم مُّسۡلِمِينَ ٨٤

En Mozes zei: “O mijn volk! Als jullie in God geloven, geef Hem dan jullie vertrouwen als jullie moslims zijn.” (10:84)

ولُوٓاْ ءَامَنَّا بِٱللَّهِ وَمَآ أُنزِلَ إِلَيۡنَا وَمَآ أُنزِلَ إِلَىٰٓ إِبۡرَٰهِـۧمَ وَإِسۡمَٰعِيلَ وَإِسۡحَٰقَ وَيَعۡقُوبَ وَٱلۡأَسۡبَاطِ وَمَآ أُوتِيَ مُوسَىٰ وَعِيسَىٰ وَمَآ أُوتِيَ ٱلنَّبِيُّونَ مِن رَّبِّهِمۡ لَا نُفَرِّقُ بَيۡنَ أَحَدٖ مِّنۡهُمۡ وَنَحۡنُ لَهُۥ مُسۡلِمُونَ ١٣٦

Zeg: “Wij geloven in God en datgene wat Hij aan ons neergezonden heeft en dat wat aan Abraham, Ismael, Isaac en de stammen is gegeven en dat wat aan Mozes gegeven is en aan Jezus, en dat wat er is gegeven van hun Heer aan de Profeten. Wij maken geen onderscheid tussen hen en aan Hem hebben wij ons onderworpen.” (2: 136)

Voor je kennis: in alle verzen waar er staat ‘wij hebben ons aan Hem onderworpen’ betekent het ‘moslims’.

De vraag is: is de Bijbel een geldig boek volgens de islam van de profeet Mohammed vrede zij met hem?

In het kort:

Ja.

Nergens heeft God in de Koran gezegd dat de islam van Mohammed schaft de andere boeken af. In tegendeel. We vinden genoeg verzen die juist bevestigen dat het evangelie/ Bijbel en de Thora erkende boeken zijn, los van enkele veranderingen daarin waarin wij volgers van Mohammed vzmh het daar niet mee eens zijn. Maar in zijn algemeenheid, Het boek van de mensen van het boek zijn erkende shari’ah boeken die voor de joden en de christenen zelf gelden.

Een van die verzen die dat bevestigt gaat als volgt:

وَأَنزَلۡنَآ إِلَيۡكَ ٱلۡكِتَٰبَ بِٱلۡحَقِّ مُصَدِّقٗا لِّمَا بَيۡنَ يَدَيۡهِ مِنَ ٱلۡكِتَٰبِ وَمُهَيۡمِنًا عَلَيۡهِۖ فَٱحۡكُم بَيۡنَهُم بِمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُۖ وَلَا تَتَّبِعۡ أَهۡوَآءَهُمۡ عَمَّا جَآءَكَ مِنَ ٱلۡحَقِّۚ لِكُلّٖ جَعَلۡنَا مِنكُمۡ شِرۡعَةٗ وَمِنۡهَاجٗاۚ وَلَوۡ شَآءَ ٱللَّهُ لَجَعَلَكُمۡ أُمَّةٗ وَٰحِدَةٗ وَلَٰكِن لِّيَبۡلُوَكُمۡ فِي مَآ ءَاتَىٰكُمۡۖ فَٱسۡتَبِقُواْ ٱلۡخَيۡرَٰتِۚ إِلَى ٱللَّهِ مَرۡجِعُكُمۡ جَمِيعٗا فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمۡ فِيهِ تَخۡتَلِفُونَ ٤٨

” En Wij hebben aan jou het Boek (de Koran) in waarheid gestuurd, vervullende hetgeen daarvóór in het Boek (de Bijbel) was (verkondigd) en als bewaker daarover. Oordeel dus onder hen met datgene wat God geopenbaard heeft. En volg niet hun zelfingenomen wensen, om van de Waarheid die tot jou gekomen is af te wijken. Aan ieder van jullie hebben Wij een wet en een duidelijke weg voorgeschreven. Als God het gewild had, zou Hij jullie allen tot één volk hebben gemaakt, maar (Hij) wenst jullie te mogen testen met dat wat Hij jullie gegeven heeft; wedijver dus in goede daden. De terugkeer van jullie (allen) is tot God, dan zal Hij jullie inlichten over datgene waarin jullie van mening verschilden.” (Koran 5: 48)

In dit vers zegt God dat hij de Koran aan Mohammed vzmh heeft laten neerdalen als vervullende en bewaker voor de Bijbel en niet als afschaffende. Hiermee zegt God dus dat niet enkel is de Koran vervullend, maar ook bewaker. Met bewaker bedoeld God duidelijk dat de Koran komt niet alleen om te bevestigen wat er in de Bijbel staat maar ook om te bewaken dat de Bijbel correct wordt nagevolgd. Want het doel van alle heilige boeken is dat ze naar het monotheïsme streven en polytheïsme bestrijden.

Ten tweede:

God zegt daarna:

“Aan ieder van jullie hebben Wij een wet en een duidelijke weg voorgeschreven.”

Alle exegesen weten dat met ‘jullie’ wordt hier ‘joden, christenen en Mohammedanen’ bedoeld. God zegt dus tegen alle drie geloofsovertuigingen dat een ieder van ze heeft zijn eigen ‘shir’ah’ (woord afkomstig van sharie’ah). Dat betekent een eigen wet en minhadj (eigen weg).

Hiermee erkent God dat joden hun eigen shari’ah hebben, christenen hebben de hunne en de volgers van Mohammed vzmh ook.

Wat nog wonderbaarlijk is en wat juist bewijst dat Koran echt een boek van God is en niet door Mohammed is bedacht, is dat God daarna zegt:

“Als God het gewild had, zou Hij jullie allen tot één volk hebben gemaakt, maar (Hij) wenst jullie te mogen testen met dat wat Hij jullie gegeven heeft; wedijver dus in goede daden. De terugkeer van jullie (allen) is tot God, dan zal Hij jullie inlichten over datgene waarin jullie van mening verschilden.”

God de verhevene vermeld duidelijk dat het Zijn wil is dat er meer dan één religie bestaat. Hij zegt dat als Hij het had gewild dan waren we (joden, christenen en Moslims) allen één volk (ummah) en dus één zelfde religie geweest. God zegt dat Hij dat juist niet wil, maar dat we zo verschillend en divers heeft gemaakt om ons op aarde te testen.

Daarna zegt God: jullie alle drie wedijver in goede daden. Dus joden en christenen naast moslims, kunnen ook goede daden verrichten die bij God tellen die Hij accepteert.

Aan het eind zegt God, pas in het hiernamaals (dus na onze dood en einde van de wereld) zal God ons inlichten over datgene waar we in verschillen…

Hoe spannend en mooi is dit?! Dit is toch speciaal en bijzonder?!

Ken jij een religie die zo is als de islam die zulke inclusiviteit bevat? Een religie die andere religies niet uitsluit? Maar juist erkend als godsdiensten van God?

Dit is de reden waarom de religie van Mohammed een barmhartigheid voor de wereldbewoners is, het kwam waken over het monotheïsme en ook waken over andere religies dat de volgers ervan hetzelfde zouden moeten doen als de volgers van Mohammed vzmh.

Daarom riep God christenen in meerdere verzen dat ze Jezus en zijn moeder niet als ‘goden’ moeten aannemen, maar dat ze net als anderen christenen enkel God moeten dienen. Om die reden bestaan er ook unitaristen in het christendom die Jezus niet als een aparte god zien, maar dat hij God zelf is in het vlees. Of dat ze hem zien als een boodschapper van God. Zelfs binnen de trinitariërs heb je christenen die geloven dat er maar één god bestaat, maar dat ze hem enkel verdelen in drie eenheden. Maar volgens hen draait het nog steeds om dezelfde God en niet drie aparte goden.

Uiteindelijk is elke unitarist een monotheïst en dus officieel een ‘moslim’ en God de Almachtige weet het altijd beter.

Badr Youyou