Wanneer is een jood of christen een kafir die definitief naar de hel gaat?

Joden en christenen die God in de Koran ‘kuffaar’ (meervoud van kafir) noemt zijn joden en christenen die:

aan wie de duidelijke bewijzen gekomen zijn en definitief erachter zijn gekomen dat Mohammed vzmh een ware boodschapper van God is en dat wat er in de Koran is verkondigd ware woorden van God zijn, maar desalniettemin aan de buitenkant of naar de wereld toe, roepen ze dat hij een ‘valse’ profeet en dus geen ware boodschapper is.

Een kafir is vanuit een koranisch perspectief altijd diegene die de waarheid verdoezeld en verbergt, wetende dat het de waarheid is. Anders mag hij te nimmer kafir genoemd worden.

Een kafir is namelijk ook definitief een helbewoner. Die kan niet op God’s genade rekenen. Alle verzen in de Koran die over de ‘kuffaar’ gaan, gaan over mensen die God zal bestraffen en ook een pijnlijke bestraffing zal geven.

Dus een jood of christen die oprecht niet in de boodschap van Mohammed gelooft is absoluut geen kafir. Dat is de reden waarom God in de Koran in tientallen verzen onderscheid maakt tussen de verschillende soorten mensen van het boek. Je hebt de oprechte gelovigen onder hen en je hebt de kuffaar onder hen.

In het algemeen noemt God alle oprechte joden en christenen ‘ware gelovigen’ die zullen blijven bestaan tot de dag des oordeels. En tussen hen zitten er diegenen die kuffaar zijn die God op een of andere manier hier op aarde zal bestraffen en/of in het hiernamaals.

De algemene regel van God luidt:

إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَٱلَّذِينَ هَادُواْ وَٱلنَّصَٰرَىٰ وَٱلصَّٰبِـِٔينَ مَنۡ ءَامَنَ بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِ وَعَمِلَ صَٰلِحٗا فَلَهُمۡ أَجۡرُهُمۡ عِندَ رَبِّهِمۡ وَلَا خَوۡفٌ عَلَيۡهِمۡ وَلَا هُمۡ يَحۡزَنُونَ ٦٢

“Waarlijk! Degenen die geloven en die van de Joden en Christenen en Sabijnen zijn, die in God en de Laatste Dag geloven en goede daden verrichten, zullen hun beloning bij hun Heer hebben, bij hen zal geen angst zijn, noch zullen zij bedroefd zijn.” (De Koe: 62)

Ook zegt God in de Koran dat onder de mensen van het boek heb je diegene die zwaar gelovig zijn en zeker weten niet minder gelovig zijn dan echte gelovigen van de volgers van de profeet Mohammed saaws:

لَيۡسُواْ سَوَآءٗۗ مِّنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَٰبِ أُمَّةٞ قَآئِمَةٞ يَتۡلُونَ ءَايَٰتِ ٱللَّهِ ءَانَآءَ ٱلَّيۡلِ وَهُمۡ يَسۡجُدُونَ ١١٣

“Zij zijn niet allen gelijk; een deel van de mensen van het Boek is rechtvaardig, zij reciteren de Verzen van God in de uren van de nacht en knielen neer in gebed.”

يُؤۡمِنُونَ بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِ وَيَأۡمُرُونَ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَيَنۡهَوۡنَ عَنِ ٱلۡمُنكَرِ وَيُسَٰرِعُونَ فِي ٱلۡخَيۡرَٰتِۖ وَأُوْلَٰٓئِكَ مِنَ ٱلصَّٰلِحِينَ ١١٤

“Zij geloven in God en de Laatste Dag, zij roepen op tot het goede en verbieden het verwerpelijke en zij haasten zich om de goede werken te verrichten; en zij zijn onder de rechtvaardigen.”

وَمَا يَفۡعَلُواْ مِنۡ خَيۡرٖ فَلَن يُكۡفَرُوهُۗ وَٱللَّهُ عَلِيمُۢ بِٱلۡمُتَّقِينَ ١١٥

“En van het goede wat zij doen zal er niets verworpen worden, want God kent degenen die godvrezend zijn goed.”

Deze bovenstaande verzen moeten bij je alle twijfels weg nemen dat een joden en christenen ‘kuffaar’ zouden zijn. Deze verzen spreken dat namelijk overduidelijk tegen.

God vermeld vanaf het begin dat je joden en christenen niet over één kam moet scheren. Hij zegt: ‘ze zijn niet allen gelijk’. Ze zijn dus niet allemaal hetzelfde. Daarna zegt Hij dat ‘een deel van ze’ is rechtvaardig, reciteren God’s verzen (de Bijbel) in de nacht en knielen neer voor God in gebed. God gaat verder en zegt dat ze hier op aarde goede daden verrichten, roepen tot het goede en verwerpen het verwerpelijke.

Het is verder niet toegestaan om deze verzen anders te interpreteren dan wat er staat. Doe je dat wel, dan ben je God’s boek aan het vervalsen en aan het veranderen en dat is op zich een daad van kufr. Want daarmee zeg je duidelijk dat God kan slecht ‘Arabisch’ of Hij is onduidelijk of dat Zijn Boek tekortschiet en er moet wat tekst bij om het nog meer te verduidelijken. Een van die vervalsingen die veel koranexegezen hebben gedaan is de mening dat de mensen van het boek waar het hier omgaat zijn ‘diegenen die bekeerd zijn tot de islam.’ Deze mening is een rechtstreekse leugen over God, een vervalsing en toevoeging aan de Koran waar God niet mee is gekomen. Deze Koranexegezen die dit hebben gezegd, zijn geen haar beter dan de vroege groep christenen die de Bijbel hebben veranderd door dingen eraan toe te voegen waar Jezus in het evangelie niet mee is gekomen. Moge God deze Koranexegezen vergeven voor hun foute interpretaties en toevoegingen aan de Koran waar God niet is meegekomen.

De bovengenoemde verzen zijn meer dan overduidelijk. Want God begint door echt te zeggen dat joden en christenen zijn niet allemaal hetzelfde en begint gelijk daarna te zeggen: ‘een deel van de mensen van het boek’. Er staat niet bij ‘die bekeerd zijn tot de islam’. Maar simpelweg ‘een deel van de mensen van het boek’ die hij daarna beschrijft met oprechtheid, godsvrees enzovoort. Je kan er niets anders van maken dan wat er staat.

Verder wemelt het in de Koran van soortgelijke verzen. Die zal ik gebruiken met God’s wil voor andere topics.

Een andere groep joden en christenen die God in de Koran ‘Kuffaar’ noemt en dus die ook definitief door God in de hel terecht zullen komen zijn diegenen die de boeken van God hebben verdraaid, zaken erin hebben toegevoegd waar hun profeten niet mee zijn gekomen. God benoemde deze soort joden en christenen meerdere keren in de Koran zoals:

أَفَتَطۡمَعُونَ أَن يُؤۡمِنُواْ لَكُمۡ وَقَدۡ كَانَ فَرِيقٞ مِّنۡهُمۡ يَسۡمَعُونَ كَلَٰمَ ٱللَّهِ ثُمَّ يُحَرِّفُونَهُۥ مِنۢ بَعۡدِ مَا عَقَلُوهُ وَهُمۡ يَعۡلَمُونَ ٧٥

“Verwachten jullie dat zij in jullie godsdienst zullen geloven, ondanks het feit dat een deel van hen naar het Woord van God luisterden en het dan veranderden, nadat zij het hadden begrepen?”

مِّنَ ٱلَّذِينَ هَادُواْ يُحَرِّفُونَ ٱلۡكَلِمَ عَن مَّوَاضِعِهِۦ وَيَقُولُونَ سَمِعۡنَا وَعَصَيۡنَا وَٱسۡمَعۡ غَيۡرَ مُسۡمَعٖ وَرَٰعِنَا لَيَّۢا بِأَلۡسِنَتِهِمۡ وَطَعۡنٗا فِي ٱلدِّينِۚ وَلَوۡ أَنَّهُمۡ قَالُواْ سَمِعۡنَا وَأَطَعۡنَا وَٱسۡمَعۡ وَٱنظُرۡنَا لَكَانَ خَيۡرٗا لَّهُمۡ وَأَقۡوَمَ وَلَٰكِن لَّعَنَهُمُ ٱللَّهُ بِكُفۡرِهِمۡ فَلَا يُؤۡمِنُونَ إِلَّا قَلِيلٗا ٤٦

“Onder de Joden, zijn er een paar die de woorden (uit het Boek) verplaatsen van hun juiste plaats en zeggen: “Wij hoorden jouw woord en gehoorzamen niet.” en (zij zeggen) “Hoor” en laten jou niets horen. En “Ra’ina” (in het Arabisch betekent dit: “Wees voorzichtig, luister naar ons” en in het Hebreeuws betekent dit: een belediging) met een draai van hun tongen als bespotting op de godsdienst. En als zij maar gezegd hadden: “Wij horen en gehoorzamen,” en “Laat ons begrijpen” zou het beter en passender voor hen geweest zijn, maar Allah heeft hen vanwege hun ongeloof vervloekt, dus zij geloven slechts weinig.”

وَإِنَّ مِنۡهُمۡ لَفَرِيقٗا يَلۡوُۥنَ أَلۡسِنَتَهُم بِٱلۡكِتَٰبِ لِتَحۡسَبُوهُ مِنَ ٱلۡكِتَٰبِ وَمَا هُوَ مِنَ ٱلۡكِتَٰبِ وَيَقُولُونَ هُوَ مِنۡ عِندِ ٱللَّهِ وَمَا هُوَ مِنۡ عِندِ ٱللَّهِۖ وَيَقُولُونَ عَلَى ٱللَّهِ ٱلۡكَذِبَ وَهُمۡ يَعۡلَمُونَ ٧٨

En waarlijk, onder hen is een deel die het Boek met hun tongen verdraaien, zodat jullie wellicht denken dat het bij het Boek hoort, maar het niet bij het Boek hoort. En zij zeggen: “Dit is van God,” maar het is niet van God en zij vertellen een leugen over God, terwijl zij dat weten.”

Deze soort verzen zijn in de Koran in overvloed, maar ik heb het beperkt tot deze om er een niet al te lange tekst van te maken.

Iets wat sterk opvalt in al deze verzen, namelijk dat God hier nergens de mensen van het boek over één kam scheert. Maar Hij zegt telkens: ‘een deel van hen’, ‘onder de joden zijn er een paar die’, ‘en onder hen is een deel die’. God maakt ons duidelijk dat het niet om alle joden en christenen gaat, maar om een deel onder hen die het boek van God (de Bijbel niet correct reciteren, of de woorden van God verplaatsen en veranderen. Je merkt dus dat God erg objectief is in tegenstelling tot veel moslims die tot de dag van vandaag roepen dat alle joden en christenen een valse religie volgen en dat hun boeken ongeldig zijn.

We dagen echt uit iedereen die kan komen met verzen waarin God zegt dat de Bijbel een ongeldig boek is of waar God zegt dat de Koran de enige geldige wetboek is en dat we de Bijbel geen geldige wetboek is voor de joden en christenen.

In tegenstelling tot die moslims kunnen wij met tientallen verzen komen die wél aantonen dat God zegt dat de Bijbel een geldige wetboek is en dat God duidelijk maakt dat die wetten niet vervangen worden door de Koran.

En God de Almachtige weet het beter.