Koppel je geloof met innerlijke vrede

10613133_10202866705372891_7115040545863302173_nAls je als kind liefdeloos bent opgevoed door tirannieke ouders, dan is de kans klein dat je die liefde die je hebt gemist terug kunt vinden in het geloof.

Voor diegenen die het niet snappen: het geloof is geen vervanger van je ouders. Velen proberen wel het geloof aan te nemen als vervanging en dat gaat 9 van de 10 keer gewoon mis. Het geloof vervuld niet die leegte en behoefte, hoeveel je best ook doet. Het doel van het geloof is om het gene wat je al hebt, aan te vullen en te verbeteren. Maar het is geen vervanging. Dit is de reden waarom er veel moslims zijn die heel goed het geloof kennen, maar toch die inkeer niet hebben. Want diep van binnen voelen ze zich ‘leeg’ en ongelukkig. Wat zij missen hadden ze vroeger moeten krijgen en achtervolgt hen nog steeds. Maar vergis je niet, we proberen niet alleen die liefde terug te vinden in de islam, maar ook in andere zaken, zoals in geld, roem, liefde van een partner et cetera. Al deze dingen werken niet. Sterker nog: in het geval van geloof is er een kans dat je gaat radicaliseren wanneer je liefdeloos de islam omarmt. Reden: wanneer je het geloof omarmt terwijl je een sterk (met agressie gekregen) laag zelfbeeld hebt, dan laat je jouw identiteit volledig overnemen door jouw ‘islam’. Je wordt dan een tikkende tijdbom. Want wat je hebt gedaan is dat je jezelf als persoon weg hebt gecijferd. Je zegt hiermee in feite dat jijzelf niks waard bent en het enige wat je waardevol maakt is het geloof. Dit is een gevaarlijk uitgangspunt en is nooit God’s doel geweest of die van de profeet. Een persoon met deze houding, zal dan snel agressief worden als hij denkt dat zijn geloof werd beledigd. Daarom is hij dan ook in staat geweld goed te keuren tegen de ‘vijanden van de islam’ of op zijn minst haat voelen. Iedereen die tegen de islam is of het daar niet mee eens is, geven hem het gevoel dat ze hem als persoon aanvallen, want zonder islam is hij niks (negatief zelfbeeld). Hij voelt zich als het ware zwaar beledigd.

Je moet daarom als moslim eerst een gelukkig mens zijn. In een van mijn eerdere teksten heb ik dit uitgelegd en zei dat vrijheid, fitrah (geweten), verstand en menselijkheid gaan boven het geloof. Maar iemand met een zwaar laag zelfbeeld die denkt het licht te hebben gezien (islam), die zal de islam boven alles stellen, inclusief vrijheid. Zulke mensen met zo’n overtuiging zijn dan ongeleide projectielen. Zodra je de sfeer voor ze klaar maakt die bij hun manier van islam past, dan gaan ze ervoor. Dit is waarom veel jihadistische jongeren bijvoorbeeld naar Syrië gaan.

Het is van cruciaal belang dat je vrede vindt met jezelf. Heb je geen vrede met je persoonlijkheid, dan is er niets wat je vrede kan geven. De zogenaamde ‘vrede’ die mensen in jouw zien van de buitenkant is vaak van tijdelijke aard. Die gebruik je puur als ‘overlevingsmechanisme’ om je thuis te voelen onder de mensen. Dat is vaak een soort gemaakte islam. Velen doen dat niet bewust, maar hun islam is eerder gemaakt dan natuurlijk. Ik zelf vis er zo uit wie een gemaakte islam aanhangt en wie niet, maar dat zeg ik niet tegen mensen omdat het simpelweg iets is wat zij zelf niet bij zichzelf door hebben. Het mechanisme van jezelf voor de gek houden is bij de meesten zo sterk dat het haast geen zin heeft om het met ze erover te beginnen. Mensen hebben het niet bij zichzelf in de gaten. Zonder dat ze het in de gaten hebben, dragen de meerderheid maskers op en dat allemaal om te kunnen overleven. Vaak is een van die maskers het geloof zelf.

Wil je het geloof puur houden, vindt dan vrede met jezelf, doe iets aan je persoonlijkheid en ontdek hoeveel je van jezelf kunt houden wat je voorheen niet deed. Wie niet vol is van zichzelf, zal moeite hebben met het accepteren van de islam als iets natuurlijks. Hij zal meer de islam omarmen als een ‘identiteit’. Dit houdt in dat hij dan zal denken dat hij zelf ‘de islam’ is. Ook zal hij geloven in de waan dat hij namens God kan spreken. Dit zijn de types die denken stellig de waarheid in pacht te hebben. Hier komen we dan bij het punt waar het verkeerd gaat en waarom vooral extremistische salafisten de mist in gaan. Dit verklaart ook waarom er voornamelijk binnen het salafisme veel waarde wordt gehecht aan uiterlijk. Theatraal en overdadig gedrag komt naar boven. Gezien willen zijn en gehoord willen worden. Gezien door uiterlijk en gehoord worden door harde taal te gebruiken tot agressie soms. Afwijken van de norm en anti-alles zijn. Het is allemaal een drang naar erkenning en gezien willen worden dankzij hun laag zelfbeeld. Om die reden is het ook vaak een gemaakte islam en is het alles behalve natuurlijk.

Verander jezelf van binnen, dan zal God je buitenkant veranderen.

“God verandert niet wat er in mensen is zolang zij niet veranderen wat er in henzelf is.” (Koran 13: 11)

Badr Youyou

Advertenties