Terreur is het gevolg van een onevenredig beleid

Het is IS gelukt om zo vaak aanslagen te plegen omdat o.a. westerse landen de terroristen de kans gaven zich te stabiliseren in Irak en Syrië.

Westerse landen grijpen alleen tijdig in als hun eigen belangen direct in gevaar komen. Maar liefst 29 landen hebben binnen enkele maanden Saddam verdreven toen hij Koeweit binnenviel. De VS en Engeland deden dat opnieuw in 2003 toen Saddam werd opgepakt.

Een sjiitische regering werd geïnstalleerd en soennieten werden zo goed als ontheven van al hun functies.

Ook toen de moslims in Bosnië en Herzegovina etnisch gezuiverd werden, stond het westen erbij en keek ernaar. Dit leidde tot heel veel woede in de islamitische wereld en moslims – voornamelijk salafistische predikers – zagen dit als ‘bewijs’ dat het westen moslims haat en alleen hun belangen najagen.

Sinds 2011 slacht Bashar Al Assad het Syrische volk af en het westen deed alweer niets. Dat maakte de weg vrij voor de salafisten uit Saoedi-Arabië om een oproep te doen jihad te plegen in Syrië in de hoop Bashar Al Assad tegen te houden. Al Qaida-jihadisten en ex-Irak militairen van Saddam, grepen de kans om hun broeinest uit te breiden. IS is op een gegeven moment ontstaan. De VS en Europa zagen alles, maar namen geen maatregelen en grepen vooralsnog niet in. Ze doen zich voor dat ze tegen terreur zijn (war on terror). Zo lang die terreur zich maar niet in Europa ontwikkelt, vonden ze het ergens minder erg dat het zich wel in moslimlanden ontwikkelt en zelfs een vorm van een staat wordt (IS). Want de burgeroorlog is alleen maar in het voordeel van Israël (emails van Hilary Clinton).

Wat de Europeanen niet zagen aankomen is dat die terreur die ze lieten ontstaan in Syrië en ook nog eens zodanig dat het zelfs een vorm van een staat werd, ook onvermijdelijk hier naar Europa zal overwaaien.

Moraal van het verhaal: als je onrechtvaardigheid niet evenredig behandelt, dan zal je het zelf ook meemaken. Europese burgers betalen nu de prijs van het beleid van hun regeringen.

Dus hoe wreed ook de aanslagen zijn op onschuldige burgers waar dan ook, het is uiteindelijk het gevolg van een beleid van kapitalistische landen die alleen hun eigen economische belangen najagen. We kunnen dag en nacht klagen over terreur, maar het is te vergelijken met een vieze geur van een compost van het afval die de beleidsmakers zelf bij elkaar hebben laten ophopen.

Badr Youyou