Het salafisme is de bron van het jihadisme

wahhabi jihadHet salafisme is het enige geloof op aarde dat geweld stimuleert door het te verpakken in de vorm van jihadisme. De aanslagen die gisteren in Tunesië, Koeweit en in Frankrijk werden gepleegd, hebben dat allemaal gedaan vanuit een geloofsovertuiging. Hun gedrag valt niet uit de lucht, maar het is gebaseerd op ‘islamitische uitspraken’ die je gewoon terug kunt vinden in oude literatuur. Het probleem is niet die oude literatuur zelf, maar de manier hoe het wordt geïnterpreteerd. Deze methodologie van interpretatie die dus richting takfier en geweld gaat, vinden we vandaag de dag alleen terug binnen het salafisme. Alle soennieten (Ash’ari’s en Maturidi’s) passen dat niet meer toe en passen hun ideeën aan de huidige tijd. Daarom vind je geen soennieten die aanslagen goedkeuren of indirect goedpraten. Ook vind je geen soennieten (Ash’arieten of Maturidieten) die achter het jihadisme staan of verdedigen, laat staan zich aansluiten bij terroristische organisaties. Letterlijk alle jihadisten zijn salafistisch. Dat komt omdat alleen het salafisme zo strikt mogelijk zich probeert te houden aan hoe de ‘salaf’ (moslims uit het verleden) het hebben gedaan en dat betekent ook dat ze inclusief zich willen houden aan de mentaliteit van de middeleeuwen. Nogmaals: dit heeft te maken met de methodologie van interpretatie en hoe een oordeel wordt geveld binnen het geloof.

Mocht je komen met de excuus dat de meeste vreedzame salafisten nemen afstand van ISIS en veroordelen hun aanslagen, dan zal ik je met het volgende teleurstellen:

De enige reden waarom zogenaamde vreedzame salafisten afstand nemen van het jihadisme, is omdat ze hun verstand gebruiken op de eerste plaats en niet omdat ze dat baseren op islamitische literatuur. De praktijk heeft bewezen dat het salafisme in het algemeen altijd geweld heeft gebruikt. Je hoeft maar een beetje in te duiken in de geschiedenis ervan, dan weet je voldoende. De stichter van het salafisme Mohammed Ibn Abdul Wahhab, heeft geweld gebruikt die hij gebaseerd heeft op zijn methodologie van interpretatie. Zijn volgelingen na zijn dood, hebben precies hetzelfde gedaan. Sterker nog: ISIS is een kopie van de groeperingen van het salafisme die destijds hun ideologie verspreidt hebben in de hijaaz en dat was allemaal onder het mom van het verspreiden van ‘Tawheed’ (monotheïsme), gefinancierd door de monarchie van Aal Saud. Pas op trouwens wanneer salafisten je een les willen geven over ‘Tawheed’. Hun definitie van ‘Tawheed’ is de basis van alle aanslagen die de terroristen plegen. Zonder die ‘Tawheed’ van hen, dan hadden we een heel andere islam gehad.

In de jaren tachtig keek iedereen heel positief naar de zogeheten ‘Mujahideen’. Zelfs in het westen werden ze gewaardeerd. Onder leiding van de VS heeft Saoedi-Arabië destijds een campagne gevoerd om jihadisten op te sturen naar Afghanistan zodat ze tegen het voormalige Sovjet Unie vechten. Diezelfde Mujahideen waren in de jaren tachtig de grondleggers van Al Qaida. Ze waren één voor één salafisten die het jihadisme predikten waar ook Saoedi-Arabië destijds achterstond. Maar toen hadden de Saoediërs geen last van ze en de Amerikanen ook niet. Ze werden geprezen omdat ze tegen de communisten vochten. Maar we hoeven niet zover terug te gaan in de geschiedenis. In 2011 en 2012 hebben Saoedische geestelijken die zogenaamd onder de ‘vreedzame’ salafisten vallen, ook opgeroepen om jihad te voeren tegen de dictator Bashar Al Assad van Syrië. De meerderheid van de jihadisten die vanaf het begin daarheen gingen, waren Saoediërs. Allemaal salafisten. Saoedi-Arabië is tegen ISIS niet om theologische, maar op de eerste plaats om politieke redenen. Ook alle jihadisten die vanuit Europa en Noord-Afrika naar Syrië gingen waren stuk voor stuk salafisten die het jihadisme aanhangen.

Vreedzame salafisten zijn in feite gevaarlijker dan de jihadisten. Want de vreedzame boodschap is de basis die ook in het begin, de jihadisten heeft uitgelokt. Het is namelijk niet zo dat diegene die tot het jihadisme is bekeerd opeens uit het niets een jihadist werd. Dat is onzin. De fase waar een jihadist als eerste langst gaat, is altijd het vreedzame salafisme. Hij krijgt veel van de islam mee wat iedere moslim leert. Maar langzamerhand wordt hij meegezogen om te leren over o.a. het monotheïsme. Daar begint de ellende. Het monotheïsme volgens de definitie van het salafisme opent de deuren naar takfier (het verklaren van moslims als ongelovigen). Je raakt geheel overtuigd om ‘takfier’ te plegen. Ga op internet en o.a. naar de site van Al-Yaqeen bijvoorbeeld die heel veel schapen onder de moslims volgen, dan zie je dat zij ook deze vorm van monotheïsme die de jihadisten aanhangen onderwijzen. Alle ‘vreedzame’ salafisten onderwijzen het.

Het andere wat dit zogeheten vreedzame salafisme onderwijst, is haat naar het sjiisme. Het salafisme ziet het sjiisme als een ongeloof. Je hoeft geen jiahdist te zijn om een hekel te krijgen aan het sjiiisme en dus ook om sjiieten als ongelovigen te verklaren. Ik zal je dit nog vertellen: De haat van salafisten naar het sjiisme en de sjiieten is erger dan de haat van Wilders naar de islam en moslims. Dit is ook de reden waarom de spanning tussen de sjiieten en de salafisten altijd hoog oplopen in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië zorgt altijd voor deze spanning. Wat ISIS doet met sjiieten is niets anders dan het toepassen van de takfier op sjiieten die het salafisme in het algemeen onderwijst. Al hun literatuur liegt hier niet om.

Moslims in Nederland kennen deze onderwerpen niet al te goed en hebben zich hier niet in verdiept. Daarom lees ik van alles op het internet over extremisme en worden allerlei lezingen gegeven, maar de meesten spatten van de ondeskundigheid en de verdieping over dit onderwerp. Dat begrijp ik ook wel, want om hier veel over te weten dien je ook te weten welke Arabische literatuur je dient uit te zoeken. Informatie hierover vind je helaas niet op het internet. Misschien wel, maar dan moet je heel goed zoeken. In het Nederlands vind je in ieder geval hier bijna niks over voor zover ik dat weet.

Houd jezelf niet voor de gek. Het jihadisme zal voortbestaan zolang het salafisme onderwezen wordt. Saoedi-Arabië is de hoofdsponsor van het salafisme. Als moslims zich niet verdiepen in deze materie om in te zien dat het de oorzaak is van het huidige jihadisme, dan is elke poging van het bestrijden van het jihadisme dweilen met de kraan open.

Badr Youyou

Advertenties